ΑΡΧΙΚΗ / Τόμος 39 (2011) / Τεύχος 2 / Τα διφωσφονικά στη θεραπεία της οστεοπόρωσης

Τα διφωσφονικά στη θεραπεία της οστεοπόρωσης

Α. ΗΛΙΑΔΗΣ, Δ. ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ, Ν. ΝΤΑΜΠΑΡΑΚΗΣ
ΣΤΟΜΑ 2011;39(2):133-142

Η οστεοπόρωση είναι ένα χρόνιο μεταβολικό  νόσημα των οστών που παρουσιάζει αξιοσημείωτη επιδημιολογική  έξαρση με σοβαρές επιπτώσεις σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες  και σε ηλικιωμένα  άτομα και των δύο φύλων. Όταν εμφανιστούν κλινικά συμπτώματα είναι, πλέον, βέβαιο ότι η οστική απώλεια έχει  προχωρήσει ήδη αρκετά.
H σύγχρονη ιατρική προσανατολίζεται στην πρόληψη, παρά στην αντιμετώπιση, στοχεύοντας στην έγκαιρη διάγνωση. Σκοπός της βιβλιογραφικής  αυτής  ανασκόπησης είναι  να αναφερθούν  οι τρόποι, που αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία, για την αρχική διάγνωση από τον οδοντίατρο  των ατόμων που πιθανόν να πάσχουν από αρχόμενο στάδιο οστεοπόρωσης, παραπέμποντας ακολούθως τον οστεοπορωτικό ασθενή στην ανάλογη εξέταση  (DXA). Τα πρόσφατα βιβλιογραφικά δεδομένα, αναφέρουν ότι τα διφωσφονικά φάρμακα, που χορηγούνται  για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης και άλλων νοσημάτων, έχουν συνδεθεί άμεσα με την εμφάνιση οστεονέκρωσης  στις γνάθους, ειδικότερα σε περιπτώσεις όπου έγιναν  επεμβατικές οδοντιατρικές θεραπείες, όπως εξαγωγή δοντιού. Βέβαια, οι ασθενείς που λαμβάνουν ενδοφλεβίως  διφωσφονικά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης οστεονέκρωσης  σε σχέση με τα per os χορηγούμενα  που, κυρίως, χορηγούνται σε οστεοπορωτικούς ασθενείς.
Συμπερασματικά, πλήρης πρόληψη από την πιθανότητα εκδήλωσης οστεονέκρωσης στη γνάθο στους ασθενείς  που λαμβάνουν διφωσφονικά, είναι  προς το παρόν αδύνατη, και η αντιμετώπισή τους παραμένει συντηρητική.  Παρόλα αυτά, πρέπει να λαμβάνονται  τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα στους ασθενείς με οστεοπόρωση, πριν και κατά τη διάρκεια  της φαρμακευτικής τους θεραπείας με τα διφωσφονικά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων ιατρών για την καλύτερη φροντίδα των ασθενών με σωστή ενημέρωση, ώστε να υπάρξει συνεργασία για το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα

ΛEΞEIΣ KΛEIΔIA: Οστεοπόρωση, διφωσφονικά, οστεονέκρωση των γνάθων