ΑΡΧΙΚΗ / Τόμος 42 (2014) / Τεύχος 4 / Συστήματα διάγνωσης τερηδόνας

Συστήματα διάγνωσης τερηδόνας

Γ. ΔΗΜΟΣΙΑΡΗ, Ε. ΚΟΛΙΝΙΩΤΗ-ΚΟΥΜΠΙΑ, Ε. ΤΣΙΤΡΟΥ
ΣTOMA 2014;42(4):225-237

Η έγκαιρη διάγνωση της τερηδόνας, καθώς και η εκτίμηση του βάθους και των διαστάσεων της τερηδονικής αλλοίωσης, είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος υποεκτίμησης και μη εφαρμογής απαιτούμενης θεραπείας ή υπερεκτίμησης της κλινικής εικόνας και υπερθεραπείας, είναι πάντα υπαρκτοί προβληματισμοί για τον κλινικό οδοντίατρο που θεραπεύει τη νόσο τερηδόνα. Όσο σπουδαία όμως είναι η ακριβής και έγκαιρη διάγνωση, άλλο τόσο ακανθώδης αποδεικνύεται στην κλινική πραγματικότητα.
Έτσι πλέον, η σύγχρονη οδοντιατρική έχει να παρουσιάσει μια ευρεία, εντυπωσιακή και ολοένα αυξανόμενη ετερογένεια ως προς τα συστήματα και τα υλικά διάγνωσης τερηδόνας, τα οποία μελετούν την ποιοτική ή ποσοτική απόκλιση από μία ή περισσότερες φυσιολογικές παραμέτρους του υγιούς δοντιού. Αλλαγές στην εξωτερική μικρομορφολογία, το χρώμα, την πυκνότητα, την ηλεκτρική αγωγιμότητα, τη θερμική αγωγιμότητα, την απορρόφηση και εκπομπή ενέργειας κυμάτων φωτός ή ήχου και οποιαδήποτε άλλη παθοφυσιολογία του οδοντικού ιστού μπορεί να εντοπιστεί και να μετρηθεί κατά την έναρξη και εξέλιξη της τερηδονικής βλάβης, αποτελεί δυνητικά τη θεωρητική βάση λειτουργίας ενός διαγνωστικού συστήματος.
Σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι να συγκεντρώσει τα συστήματα διάγνωσης της τερηδόνας και να αναφερθεί στην αξιοπιστία και την εγκυρότητάς τους (ευαισθησία και ειδικότητα κάθε τεχνικής), παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τη θεωρία στην οποία βασίζουν την κατασκευή και τη λειτουργία τους.

ΛEΞEIΣ KΛEIΔIA: τερηδόνα, διάγνωση