ΑΡΧΙΚΗ / Τόμος 38 (2010) / Τεύχος 4 / Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

ΧΡ. ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΣ, Κ. ΛΟΥΛΟΥΔΙΑΔΗΣ, Α. ΚΟΚΚΑΣ, Δ. ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥ
ΣΤΟΜΑ 2010;38(4):335-341

Οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης των ανηλίκων αποδεικνύονται μια φρικιαστική και δυσάρεστη πραγματικότητα στο σημερινό κόσμο, με βαθιά συναισθηματικά τραύματα και οδυνηρές συνέπειες σε όλες τις εκδηλώσεις της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του παιδιού καθώς και δη στη σεξουαλική του ζωή. Στην εργασία αυτή αναφέρονται τα στατιστικά δεδομένα, οι παράγοντες επικινδυνότητας, οι μορφές της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, η διάγνωση, τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς των θυμάτων και τι προβλέπει η Ελληνική Νομοθεσία για τις περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης της ανηλικότητας και της παραπλάνησης ενός ανηλίκου.
Αν και δεν είναι διακριτά τα συμπτώματα ενός σεξουαλικά κακοποιημένου παιδιού από τον οδοντίατρο, ωστόσο πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει στοματικές εκδηλώσεις που συνδέονται με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.  Η απόκτηση γνώσης γύρω από το έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης έχει τίμημα και μπορεί να αποδειχτεί πολύ σημαντική και να συμβάλλει στην πρόληψη του φαινομένου και στην προστασία των θυμάτων. Αν στο πλαίσιο άσκησης του οδοντιατρικού επαγγέλματος διαγνωστεί τέτοια συμπτωματολογία ή συμπεριφορά στα θύματα, ο οδοντίατρος οφείλει, εκτός από την άμεση καταγραφή των στοματικών εκδηλώσεων, να προβεί σε αναφορά στους αρμόδιους φορείς για περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.

ΛEΞEIΣ KΛEIΔIA: κακοποίηση ανηλίκων, σεξουαλική κακοποίηση, μορφές, στοματικές εκδηλώσεις, σωματικοί δείκτες, δείκτες συμπεριφοράς, Ελληνική Νομοθεσία, Οδοντιατρική