ΑΡΧΙΚΗ / Τόμος 41 (2013) / Τεύχος 4 / Καθυστερημένη διάγνωση και αντιμετώπιση ξένου σώματος στο άνω χείλος.Παρουσίαση περίπτωσης

Καθυστερημένη διάγνωση και αντιμετώπιση ξένου σώματος στο άνω χείλος.Παρουσίαση περίπτωσης

I. ΤΗΛΑΒΕΡΙΔΗΣ, Ι. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΤΟΜΑ 2013;41(4):215-219

Ο σύγχρονος οδοντίατρος έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος μ’ ένα ευρύ φάσμα ασθενών, που προέρχονται από διάφορες κοινωνικές ομάδες και παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική τους υγεία. Σήμερα, ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, οι οποίοι επιζητούν κάποια εξειδικευμένη οδοντιατρική εργασία.
Οι ναρκωτικές ουσίες χωρίζονται με βάση τη δράση τους στο κεντρικό νευρικό σύστημα σε διεγερτικές, κατασταλτικές και παραισθησιογόνες. Η κοκαΐνη, η κάνναβη, οι αμφεταμίνες και η ηρωίνη είναι οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες ναρκωτικές ουσίες παγκόσμια. Η χρήση των ουσιών αυτών γίνεται από διάφορες οδούς, ανάλογα με τη μορφή τους και κυρίως από τη στοματική κοιλότητα. Ο ρόλος του οδοντιάτρου στην αναγνώριση και διάγνωση των επιπλοκών που παρουσιάζονται στη στοματική κοιλότητα των χρηστών είναι καθοριστικός. Οι κύριες οδοντιατρικές επιπλοκές των ναρκωτικών ουσιών είναι η ξηροστομία, ο βρουξισμός, η φλεγμονή, η εξέλκωση των ούλων καθώς και ο αυξημένος αριθμός τερηδονισμών.
Ο σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι να παρουσιάσει και να κατηγοριοποιήσει τις ναρκωτικές ουσίες και τον τρόπο λήψης τους, καθώς και στατιστικά στοιχεία που περιγράφουν την κατανομή της χρήσης σε πανελλαδικό, ευρωπαικό και παγκόσμιο επίπεδο και στη συνέχεια να αναλύσει την επίδρασή τους στη στοματική κοιλότητα.

ΛEΞEIΣ KΛEIΔIA: επιπολασμός, επιπτώσεις στη στοματική κοιλότητα, κατηγοριοποίηση, ναρκωτικές ουσίες