ΑΡΧΙΚΗ / Τόμος 33 (2005) / Τεύχος 2 / Κάπνισμα και βλάβες της στοματικής κοιλότητας

Κάπνισμα και βλάβες της στοματικής κοιλότητας

Δ. Αντωνιάδης, Γ. Χαϊδεμένος, Λ. Ζουλούμης, Ε. Δεληγιάννη
ΣΤΟΜΑ 2005;33(2):83-96

Είναι κοινώς, πλέον, αποδεκτό ως αποτέλεσμα μακρο­χρόνιων κλινικών παρατηρήσεων και ερευνητικών ευρημά­των, ότι η χρήση του καπνού με οποιαδήποτε μορφή, απο­τελεί αιτιολογικό παράγοντα για πολλά νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις του ανθρώπινου οργανισμού. Η επιβλαβής επίδραση του καπνού στους ιστούς της στομα­τικής κοιλότητας, ιδιαίτερα, έχει επισημανθεί εδώ και μισό αιώνα.
Οι πιο συχνές παθήσεις και αλλοιώσεις της στοματικής κοιλότητας που αποδίδονται στο κάπνισμα, κατά κύριο λόγω, τσιγάρου και πίπας, διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

  • Σε αυτές που αφορούν βλάβες και νόσους των περιοδο­ντικών ιστών και
  • Σε αυτές που αφορούν τον υπόλοιπο βλεννογόνο του στόματος.

Στις πρώτες ανήκουν η μελάγχρωση των καπνιστών, η οξεία ελκονεκρωτική ουλίτιδα, η ουλίτιδα και η περιοδοντί­τιδα, ενώ στις δεύτερες ανήκουν η νικοτινική στοματίτιδα, η γλώσσα των καπνιστών, η μέλαινα τριχωτή γλώσσα και η λευκοπλακία.
Είναι, πλέον, γνωστό ότι κάποιες από τις αλλοιώσεις αυτές αποτελούν προκαρκινικές καταστάσεις, ενώ έχει αποδειχθεί ότι είναι αναστρέψιμες με τη διακοπή του καπνίσματος. Έτσι, λοιπόν, η γνώση τους κρίνεται, πλέον, απαραίτητη όχι μόνο για τους ειδικούς, αλλά κυρίως για το γενικό οδοντίατρο, καθώς αυτός θα είναι ο πρώτος που θα ανακαλύψει τις εν λόγω αλλοιώσεις, και αυτός που έχει την υποχρέωση να κατευθύνει ορθά τον ασθενή του.

ΛEΞEIΣ KΛEIΔIA: Κάπνισμα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, μελάγχρωση, λευκοπλακία