ΑΡΧΙΚΗ / Τόμος 40 (2012) / Τεύχος 1 / Η σχέση της μέσης ρομβοειδούς γλωσσίτιδας με το σακχαρώδη διαβήτη

Η σχέση της μέσης ρομβοειδούς γλωσσίτιδας με το σακχαρώδη διαβήτη

Α. ΣΑΡΙΓΓΕΛΟΥ, Α. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, Ε. ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ, Α. ΕΠΙΒΑΤΙΑΝΟΣ
ΣΤΟΜΑ 2012;40(1):33-42

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μία ομάδα μεταβολικών νοσημάτων που χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία, προερχόμενη από διαταραχές στην έκκριση και/ή στη δραστηριότητα της ινσουλίνης. Η νόσος προκαλεί μακροχρόνιες βλάβες αγγειακής και νευρικής φύσης με τελικό αποτέλεσμα την πολυσυστηματική καταστροφή. Η διαταραχή στη λειτουργία των ουδετερόφιλων πολυμορφοπύρηνων και η καθυστέρηση στην επούλωση που παρατηρείται λόγω ανοσοκαταστολής, προδιαθέτει τους διαβητικούς ασθενείς στην εμφάνιση καντιντιασικών και άλλων λοιμώξεων στη στοματική κοιλότητα, αλλά και διάφορων άλλων παθολογικών καταστάσεων. Η σχέση του σακχαρώδη διαβήτη με τη μέση ρομβοειδή γλωσσίτιδα (ΜΡΓ), μία καλοήθη βλάβη στην ραχιαία επιφάνεια της γλώσσας, έχει αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης για τους ερευνητές. Η ίδια η φύση της βλάβης δεν έχει ακόμα πλήρως διευκρινιστεί. Η σήμερα ισχύουσα θεωρία την κατατάσσει στις κλινικές εκδηλώσεις της χρόνιας καντιντίασης.
ΣΚΟΠΟΣ: Η εργασία αναλύει τα επιστημονικά δεδομένα που διαπραγματεύονται την πιθανή συσχέτιση μεταξύ του σακχαρώδη διαβήτη και της μέσης ρομβοειδούς γλωσσίτιδας αλλά και των πιθανών προδιαθεσικών παραγόντων, τοπικών ή συστηματικών, που ευνοούν το μυκητιασικό αποικισμό στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Τα επιστημονικά δεδομένα είναι ανεπαρκή και αντικρουόμενα για να συσχετίσουν άμεσα τη μέση ρομβοειδή γλωσσίτιδα και το σακχαρώδη διαβήτη. Ο αυξημένος επιπολασμός μυκητιασικού αποικισμού στη στοματική κοιλότητα των διαβητικών ασθενών, σχετίζεται κυρίως με τον φτωχό γλυκαιμικό έλεγχο.

ΛEΞEIΣ KΛEIΔIA: καντιντίαση, μέση ρομβοειδής γλωσσίτιδα, μυκητιασικός αποικισμός, σακχαρώδης διαβήτη