ΑΡΧΙΚΗ / Τόμος 36 (2008) / Τεύχος 3 / Γραμμοειδές ερύθημα των ούλων

Γραμμοειδές ερύθημα των ούλων

Φ. ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ, Α. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, Δ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
Εργαστήριο Στοματατολογίας, Οδοντιατρική Σχολή του Α.Π.Θ.
ΣΤΟΜΑ 2008;36(3):233-239

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 περιγράφηκε σε άτομα με HIV-λοίμωξη μια νέα νοσολογική οντότητα που εντοπιζόταν στους περιοδοντικούς ιστούς και η οποία χαρακτηρίσθηκε τότε ως ουλίτιδα σχετιζόμενη με τη HIV- λοίμωξη. Το 1993 η εν λόγω οντότητα μετονομάστηκε σε γραμμοειδές ερύθημα των ούλων και έγινε αποδεκτό ότι σχετίζεται ισχυρά με τη HIV-λοίμωξη.
Η εκδήλωση του γραμμοειδούς ερυθήματος των ούλων, συμβαίνει συνήθως στα πρώτα στάδια της HIV-λοίμωξης και κλινικά χαρακτηρίζεται από μία έντονα ερυθηματώδη ζώνη των ελεύθερων ούλων, πάχους λίγων χιλιο­στών, γύρω από τους αυχένες των δοντιών, η οποία μπο­ρεί να επεκτείνεται σ’ όλη την έκταση των ούλων ή να είναι περιορισμένης έκτασης. Χαρακτηριστικό γνώρισμά του, είναι το γεγονός ότι δε σχετίζεται με εναποθέσεις που συγκεντρώνονται στις οδοντικές επιφάνειες (μικροβιακή πλάκα και τρυγία) ούτε υποχωρεί με την εφαρμογή μέσων στοματικής υγιεινής.
Η ακριβής αιτιοπαθογένεια της νοσολογικής αυτής οντότητας παραμένει άγνωστη, αν και κατά καιρούς έχουν προταθεί διάφορα αίτια και πιθανοί παθογενετικοί μηχανι­σμοί, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει τεκμηριωθεί κάποιος απ’ αυτούς.
Σύμφωνα με την άποψη κάποιων συγγραφέων, το γραμμοειδές ερύθημα των ούλων αποτελεί ίσως ένα πρώτο στάδιο εξέλιξης της ελκονεκρωτικής περιοδοντίτι­δας.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι επιβοηθητική και δε στοχεύει στη θεραπεία της νοσολογικής αυτής οντότητας αλλά στην αποφυγή εξέλιξης της σε νεκρωτικές νόσους του περιοδοντίου.

ΛEΞEIΣ KΛEIΔIA: AIDS, γραμμοειδές ερύθημα των ούλων, HIV-λοίμωξη, νόσοι του περιοδοντίου