Δ. Ι. ΚΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ, Α. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΣΤΟΜΑ 2006;34(2):87-96
Η λήψη του χρώματος ίων δοντιών γίνεται με δύο διαδικασίες, την οπτική εκτίμηση και την ψηφιακή μέτρηση. Κατά την οπτική εκτίμηση, ο ανθρώπινος οφθαλμός καλείται να διακρίνει το χρώμα των δοντιών, καθορίζοντας ποσοτικά τις τρεις χρωματικές ιδιότητες που το συνθέτουν. Οι τρεις χρωματικές ιδιότητες που καθορίζουν το χρώμα των δοντιών, αλλά και κάθε έγχρωμου αντικειμένου που μας περιβάλλει είναι η χρωματική οικογένεια, η χρωματική πυκνότητα και η φωτεινότητα.
Στην κλινική πράξη είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να καθοριστεί ο τρόπος που οι τρεις παραπάνω χρωματικοί παράμετροι εμφανίζονται στα φυσικά δόντια μιας οδοντικής σύνθεσης. Επίσης, να καταστεί δυνατή η αξιολόγηση της απόδοσης των τριών χρωματικών παραμέτρων στα τεχνητά δόντια και οι πιθανές αποκλίσεις τους, κατά την παραγωγή των τεχνητών αποκαταστάσεων. Τα χρησιμοποιούμενα χρωματολόγια για την αναπαραγωγή του χρώματος των φυσικών δοντιών εμφανίζουν ταξινομήσεις των χρωματικών δειγμάτων με βάση τις τρεις χρωματικές ιδιότητες. Η γνώση της σωστής χρήσης των χρωματολογίων των δοντιών που χρησιμοποιούνται στην οπτική εκτίμηση προϋποθέτει τη, σε βάθος, γνώση των τριών χρωματικών παραμέτρων του χρώματος των δοντιών.
Παράλληλα, κατά την επικοινωνία και μεταφορά πληροφοριών μεταξύ γιατρού, τεχνίτη και ασθενή, χρησιμοποιούνται διάφοροι όροι με μορφή επιθέτων που δε γίνονται κατανοητοί με ακρίβεια από τους παραπάνω ενδιαφερόμενους.
Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να καθοριστούν οι τρεις χρωματικοί παράμετροι και ο τρόπος που εμφανίζονται στα φυσικά και τεχνητά δόντια, αλλά και στα χρησιμοποιούμενα χρωματολόγια. Παράλληλα περιγράφονται και οι λέξεις που χρησιμοποιούνται κατά τη μεταφορά πληροφοριών, σχετικά με τις τρεις χρωματικές ιδιότητες των δοντιών.
ΛEΞEIΣ KΛEIΔIA: Οπτική εκτίμηση χρώματος, χρωματικοί παράγοντες, χρωματική οικογένεια, χρωματική πυκνότητα, φωτεινότητα