Σ. ΜΠΟΣΝΑ, Π. ΓΑΡΕΦΗΣ
ΣΤΟΜΑ 2007;35(3):223 -231
Μεταξύ των δυνατών σχεδίων θεραπείας σε περιπτώσεις οπίσθιας νωδότητας περιλαμβάνεται και η διατήρηση μιας λειτουργικής, αλλά όχι πλήρους οδοντοφυΐας. Βραχύ Οδοντικό Τόξο (Β.Ο.Τ.) ονομάζεται η οδοντοφυΐα με ελλείποντα ζεύγη ανταγωνιστών δοντιών στις πλέον οπίσθιες περιοχές. Το βραχύ οδοντικό τόξο προκύπτει όταν δεν αντικαθίστανται οπίσθια δόντια που έχουν εξαχθεί ή όταν εξάγονται οπίσθια δόντια, συνήθως με εκτεταμένες τερηδονικές ή περιοδοντικές βλάβες.
Στην εργασία αυτή επισημαίνονται, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, οι ενδείξεις και αντενδείξεις της εφαρμογής του Β.Ο.Τ., τα πιθανά του πλεονεκτήματα, καθώς και ορισμένοι προβληματισμοί σχετικά με την πρόγνωση του. Οι προβληματισμοί σχετικά με την αξία του Β.Ο.Τ. αφορούν: α) στην ικανότητα μάσησης των ατόμων με βραχύ τόξο, β) στις διαιτητικές συνήθειες των ατόμων αυτών, γ) στη σταθερότητα της σύγκλεισης, δ) στη σχέση Β.Ο.Τ. και περιοδοντικής νόσου, ε) στη σχέση Β.Ο.Τ. και κροταφογναθικών διαταραχών και τέλος στ) στην αισθητική. Δεδομένων των προβληματισμών σχετικά με την πρόγνωση των βραχέων τόξων και κυρίως των ακραίων δοντιών στα τόξα αυτά κρίνεται αναγκαία στις περιπτώσεις Β.Ο.Τ. η δραστηριοποίηση των ασθενών και η ένταξή τους σε σύστημα τακτικών επανελέγχων.
Η επιλογή του βραχέως οδοντικού τόξου αντί της προσθετικής αποκατάστασης της οπίσθιας νωδότητας με ελεύθερα άκρα είναι μια απλή και οικονομική λύση που μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις πολλών ασθενών για αισθητική, ικανότητα μάσησης και συγκλεισιακή σταθερότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, παρά τη θεωρητική αποδοχή του από την πλειοψηφία των οδοντιάτρων το Β.Ο.Τ. έχει περιορισμένη εφαρμογή στην κλινική πράξη.
ΛEΞEIΣ KΛEIΔIA: Απόψεις οδοντιάτρων, Βραχύ Οδοντικό Τόξο, σχέδιο θεραπείας