ΑΡΧΙΚΗ / Τόμος 39 (2011) / Τεύχος 1 / Τερηδόνα βρεφικής και νηπιακής ηλικίας. Αιτιολογία και πρόληψη

Τερηδόνα βρεφικής και νηπιακής ηλικίας. Αιτιολογία και πρόληψη

Δ. ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, Α. ΚΕΒΡΕΚΙΔΟΥ, Κ. ΑΡΑΠΟΣΤΑΘΗΣ
ΣΤΟΜΑ 2011;39(1):51-59

Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιά- σει την αιτιολογία  της τερηδόνας  βρεφικής  και νηπιακής ηλικίας, καθώς και την προληπτική της αντιμετώπιση.
Η τερηδόνα  βρεφικής  και νηπιακής ηλικίας  χαρακτηρίζεται από την παρουσία μιας ή περισσότερων τερηδονικών  βλαβών σε παιδιά μικρότερα από 71 μηνών. Οι όροι τερηδόνα  βρεφικής  και νηπιακής ηλικίας ή τερηδόνα  πολύ νεαρής  ηλικίας  (early childhood caries) έχουν αντικαταστήσει εκείνους που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα (τερηδόνα  του μπιμπερό ή τερηδόνα θηλασμού) αφού, όπως έχει αποδειχθεί, η νόσος δεν οφείλεται αποκλειστικά  στην πολύ  συχνή χρήση του θηλάστρου  ή στο μητρικό  θηλασμό, αλλά σε συνδυασμό πολλών παραγόντων. Η παρουσία ζάχαρης και υδα- τανθράκων στην καθημερινή  διατροφή,  σε συνδυασμό με την παρουσία και τη σύνθεση της οδοντικής  πλάκας, αποτελούν τους σημαντικότερους αιτιολογικούς παράγοντες.
Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από ραγδαία εμφάνιση τερηδονικών  βλαβών και, συνήθως, προσβάλλονται  όλα ή τα περισσότερα νεογιλά  δόντια.  Οι πρώτες βλάβες, συνήθως, εμφανίζονται  στις χειλικές επιφάνειες των άνω τομέων, αλλά μπορεί να παρατηρη- θούν βλάβες και σε επιφάνειες που σπάνια προσβάλλονται, όπως είναι  η γλωσσική επιφάνεια των νεογιλών γομφίων της κάτω γνάθου. Στα αρχικά στάδια εντοπίζονται λευκές  κηλίδες  συνήθως στην αυχενική  περιοχή των δοντιών, έπειτα αυτές  οι περιοχές αποκτούν μια κίτρινη-καφέ δυσχρωμία και, στο τελικό  στάδιο, εντοπίζονται βαθιές  βλάβες στην οδοντίνη  οι οποίες μπορεί να προσβάλουν και τον πολφό.
Η έγκαιρη  πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο  (πριν τη συμπλήρωση του ενός  έτους),  η ενημέρωση των γονέων, η σωστή στοματική  υγιεινή  στο σπίτι, η χρήση φθορίου  και η σωστή διατροφή  αποτελούν τους κυριότερους τρόπους πρόληψης.

ΛEΞEIΣ KΛEIΔIA: αιτιολογία,  διατροφή, πρόληψη, τερηδόνα βρεφικής και νηπιακής ηλικίας, φθόριο