ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΟΦΟΥ
ΣΤΟΜΑ 2006;34(1):47-54
Στις περισσότερες χώρες, οι εξελίξεις στην οδοντιατρική με τα αυξημένα μέτρα πρόληψης και τις καλύτερες θεραπευτικές μεθόδους, μαζί με το αυξανόμενο προσδόκιμο επιβίωσης, έχουν ως αποτέλεσμα την ύπαρξη ολοένα και περισσοτέρων ηλικιωμένων ατόμων με ανάγκη αντικατάστασης ελλειπόντων δοντιών.
Αναμφίβολα υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της στοματικής και οδοντικής κατάστασης και της ευζωίας του ασθενή, και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η προσθετική αποκατάσταση ενισχύει τη δυνατότητα μάσησης. Εν τούτοις, παρά τις βιολογικές συνέπειες της μειωμένης μασητικής λειτουργίας και της αποφυγής συγκεκριμένων τροφών δύσκολων στην μάσηση, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η υποβαθμισμένη στοματική κατάσταση συνεπάγεται και μειωμένο διατροφικό, ποιότητας ζωής και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο.
Η τοποθέτηση μίας μερικής οδοντοστοιχίας που αντικαθιστά λίγα δόντια, υποτίθεται ότι βελτιώνει τη λειτουργικότητα του στόματος, αλλά συχνά είναι αμφισβητούμενη, καθώς η στοματική άνεση αυξάνεται αποτελεσματικότερα με τις ακίνητες αποκαταστάσεις. Από την άποψη αυτή, η μερική οδοντοστοιχία ομόφωνα δεν αποτελεί την πρώτη θεραπευτική επιλογή.
Η πρόταση για αποκατάσταση με μερική οδοντοστοιχία πρέπει να σταθμίζει προσεκτικά τα προσδοκώμενα οφέλη έναντι των πιθανών κινδύνων. Με την αύξηση του αριθμού των προς αντικατάσταση δοντιών, οι ενδείξεις ενισχύονται σημαντικά και επιτυγχάνεται υψηλός βαθμός ικανοποίησης του ασθενή. Αυτό ισχύει, επίσης, και για το πιθανό βιολογικό κόστος, καθώς κανένα δόντι δε χρειάζεται να παρασκευασθεί δραματικά και δεν απαιτείται κανενός είδους χειρουργική επέμβαση.
Αναφορικά με την αλληλεπίδραση των μερικών οδοντοστοιχιών και των ιστών υπάρχει γενική παραδοχή ότι ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο τερηδονισμού και περιοδοντίτιδας, ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα χωρίς επαρκή στοματική υγιεινή και επαγγελματική διατήρηση της στοματικής κοιλότητας.
Το πρόβλημα αυτό μπορεί να παρακαμφθεί με την παροχή επαρκούς στοματικής υγιεινής και κατάλληλης σχεδίασης. Εάν οι οδοντοστοιχίες κατασκευασθούν και διατηρηθούν οωστά, μπορούν να καταστούν μακροπρόθεσμη θεραπευτική αποκατάσταση, χωρίς επιζήμιες συνέπειες ούτε στο περιοδόντιο ούτε και στα δόντια στήριξης.
Τελευταίες, αλλά όχι ήσσονος σημασίας, είναι οι οικονομικές παράμετροι που σε όλες τις περιπτώσεις ενισχύουν τις ενδείξεις για αποκατάσταση με μερικές οδοντοστοιχίες, καθώς παρέχουν εμφανώς χαμηλού κόστους εναλλακτική πρόταση, έναντι άλλων περισσότερο πολύπλοκων θεραπευτικών επιλογών.
Το πιθανότερο είναι ότι η ανάγκη για μερικές οδοντοστοιχίες, αντίθετα προς την ισχύουσα πρακτική, θα αυξηθεί διεθνώς.
ΛEΞEIΣ KΛEIΔIA: Μερική νωδότης, Προσθετική αποκατάσταση, Κινητές μερικές οδοντοστοιχίες