Α. ΑΡΧΑΚΗΣ, Φ.-Μ. ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ, Δ. ΤΣΙΑΝΤΟΥ
Εργαστήριο Παιδοδοντιατρικής, Οδοντιατρική Σχολή Α.Π.Θ.
ΣΤΟΜΑ 2008;36(4):321-337
ΣΚΟΠΟΣ: Ο καθορισμός της θέσης και του μεγέθους της άνω γνάθου στην Τάξη ΙΙ κατά Angle, κατηγορία 1 αποτελεί σημαντικό βοηθητικό παράγοντα στη μελέτη της αιτιολογίας και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της συγκεκριμένης οδοντοπροσωπικής ανωμαλίας. Σκοπός της ερευνητικής αυτής εργασίας είναι ο καθορισμός της θέσης και του μεγέθους της άνω γνάθου ελληνοπαίδων ηλικίας 10-12 ετών με οδοντογναθοπροσωπική ανωμαλία Τάξης ΙΙ, κατηγορία 1 κατά Angle, και η διερεύνηση των πιθανών διαφορών μεταξύ των δύο φύλων.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: Περιγραφική μελέτη.
ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ: Μετά από ανασκόπηση των φακέλων όλων των ασθενών που θεραπεύτηκαν σε τέσσερα ιδιωτικά ορθοδοντικά ιατρεία της Θεσσαλονίκης επιλέχτηκαν 136 πλάγιες κεφαλομετρικές ακτινογραφίες παιδιών ηλικίας 10-12 ετών που προέρχονταν από το ίδιο ακτινογραφικό εργαστήριο και πληρούσαν τα κριτήρια της μελέτης.
ΚΥΡΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ: Η γωνία SNA, η γωνία FH/NA, η κλίση της άνω γνάθου (ANS-PNS/FH), το άνω ύψος του προσώπου (N-CF-A), η απόσταση των σημείων ANS^PNS, η κυρτότητα του προσώπου (A^N-Pog) και η γωνία κυρτότητας (Ν-Α-Pog).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Από τη μελέτη και αξιολόγηση των ευρημάτων της έρευνας αυτής προέκυψε ότι στο δείγμα των ατόμων με οδοντογναθοπροσωπική ανωμαλία Τάξης ΙΙ κατηγορίας 1 κατά Angle που μελετήθηκε δε βρέθηκε να υπάρχει προγναθισμός της άνω γνάθου. Η άνω γνάθος βρέθηκε να παρουσιάζει οπίσθια στροφή, το μήκος της βρέθηκε μικρό και το ύψος της βρέθηκε αυξημένο. Δε βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων για καμία από τις μεταβλητές που μελετήθηκαν.
ΛEΞEIΣ KΛEIΔIA: Τάξη ΙΙ κατηγορία 1 κατά Angle, άνω γνάθος, ορθοδοντική θεραπεία, κεφαλομετρία