ΓΡ. I. ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ
ΣΤΟΜΑ 2008;36(1):37-45
Εξαιτίας των στενών ανατομικών σχέσεων μεταξύ των ακρορριζίων των έγκλειστων αι ημιέγκλειστων σωφρονιστήρων της κάτω γνάθου με το γναθιαίο πόρο, επιβάλλεται προ-εγχειρητική προετοιμασία, που θα περιλαμβάνει έναν λεπτομερή ακτινογραφικό έλεγχο και αξιολόγηση όλων των ανατομικών δομών σε σχέση με τα έγκλειστα δόντια έτσι, ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση δυσάρεστων συμβαμάτων και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τραυματισμού ζωτικών στοιχείων. Η ακτινογραφία εκλογής για αυτόν τον προεγχειρητικό ακτινογραφικό έλεγχο είναι η πανοραμική ακτινογραφία και επικουρικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν η οπισθοφατνιακή ακτινογραφία και η ακτινογραφία δήξεως. Υπάρχουν, όμως, περιστατικά στα οποία δεν είναι αρκετές οι πληροφορίες που δίνονται από τις τρεις αυτές απεικονιστικές μεθόδους και αυτό οφείλεται στο γεγονός της αλληλεπικάλυψης των ανατομικών μορίων που οδηγεί σε εσφαλμένη εκτίμηση και διάγνωση της κατάστασης. Είναι απαραίτητη, λοιπόν, η χρήση μιας τεχνικής που να ξεπερνάει τα εμπόδια της δισδιάστατης απεικόνισης ενός τρισδιάστατου αντικειμένου και να δίνει μια πιο σαφή και λεπτομερή εικόνα.
Η χρήση της υπολογιστικής αξονικής τομογραφίας επιτρέπει στον επεμβαίνοντα να αξιολογήσει με περισσότερες λεπτομέρειες την περιοχή του έγκλειστου σωφρονιστήρα της κάτω γνάθου όσον αφορά τη γειτονία του με το γναθιαίο πόρο, καθώς και την ύπαρξη ή όχι λεπτού οστικού φατνιακού πετάλου γλωσσικά ή παρειακά.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η αναφορά στην υπολογιστική αξονική τομογραφία για τον ακριβή προσδιορισμό της θέσης του έγκλειστου ή ημιέγκλειστου σωφρονιστήρα της κάτω γνάθου στο χώρο.
Για το σκοπό αυτό εξετάστηκαν με υπολογιστική αξονική τομογραφία 4 ασθενείς για τον προσδιορισμό της θέσης του έγκλειστου ή ημιέγκλειστου σωφρονιστήρα της κάτω γνάθου σε σχέση με το γναθιαίο πόρο και την ύπαρξη ή όχι λεπτού παρειακού ή γλωσσικού πετάλου.
Συμπερασματικά, με τη σωστή αξιολόγηση των ευρημάτων της υπολογιστικής αξονικής τομογραφίας δίνεται η δυνατότητα στον κλινικό να προσδιορίσει ακριβώς τη θέση του έγκλειστου σωφρονιστήρα της κάτω γνάθου στο χώρο σε σχέση με το γναθιαίο πόρο, με αποτέλεσμα η χειρουργική διαδικασία της αφαίρεσής του να είναι περισσότερο ασφαλής.
ΛEΞEIΣ KΛEIΔIA: Εξαγωγή έγκλειστων και ημιέγκλειστων σωφρονιστήρων της κάτω γνάθου, υπολογιστική αξονική τομογραφία, προεγχειρητικός ακτινογραφικός έλεγχος