ΑΡΧΙΚΗ / Τόμος 43 (2015) / Τεύχος 3 / Ενεργειακά ποτά. Πώς επηρεάζεται η γενική και η στοματική υγεία από τη χρήση και την κατάχρησή τους

Ενεργειακά ποτά. Πώς επηρεάζεται η γενική και η στοματική υγεία από τη χρήση και την κατάχρησή τους

Χ. ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ, Λ. ΖΟΥΛΟΥΜΗΣ
ΣTOMA 2015;43(3):113-119

Τα ενεργειακά ποτά (energy drinks) αποτελούν μια μεγάλη και ετερογενή κατηγορία προϊόντων – από πλευράς ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης – που προτείνονται από τις διάφορες εταιρείες παραγωγής ως ιδανικά για να καλύπτουν τις ανάγκες των αθλούμενων και μη σε νερό, υδατάνθρακες, ηλεκτρολύτες, βιταμίνες κ.α. Υπάρχουν τρεις (3) βασικοί τύποι ενεργειακών ποτών: ισοτονικά, υπερτονικά, υποτονικά. Κάθε ποτό εξυπηρετεί έναν διαφορετικό σκοπό.
Ισοτονικά είναι τα διαλύματα (ποτά) που η συγκέντρωσή τους (πυκνότητα) είναι ίδια με αυτή του αίματος 6-8%. Τα περισσότερα από τα ενεργειακά ποτά που κυκλοφορούν και διατίθενται για ευρεία κατανάλωση είναι ισοτονικά. Η κατανάλωση ενεργειακών ποτών είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων. Στο παρακάτω άρθρο θα αναλύσουμε τί συμβαίνει στον οργανισμό κατά τη διάρκεια κατανάλωσης ενεργειακών ποτών και κατά πόσο είναι τελικά ασφαλή.

ΛEΞEIΣ KΛEIΔIA: ενεργειακά ποτά, ενεργειακά ποτά και στοματική υγεία, ενεργειακά ποτά ανεπιθύμητες ενέργειες