ΧΡ. ΠΑΠΑΔΕΛΗ, Γ. ΤΕΖΑΨΙΔΗΣ, ΧΡ. ΤΣΑΜΗΣ, Α. ΧΡΥΣΑΦΙΔΟΥ, Ν. ΝΤΑΜΠΑΡΑΚΗΣ, Γ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ
ΣΤΟΜΑ 2007;35(2):103-114
Σκοπός της βιβλιογραφικής αυτής ανασκόπησης είναι να παρουσιαστούν όλες οι απεικονιστικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τον προεγχειρητικό έλεγχο των εμφυτευμάτων με τις ενδείξεις τους, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που η κάθε μια παρουσιάζει. Το οστούν μπορεί να μελετηθεί μόνο με τη βοήθεια απεικονι- στικών τεχνικών. Η εκτίμηση της σχέσης του οστικού υποστρώματος προς εμφύτευση με το γναθιαίο πόρο, τα γνα- θιαία άντρα, τις ρινικές κοιλότητες και τον τομικό πόρο είναι καίριας σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας του ασθενούς και την επιτυχία της οστεοενσωμάτωσης. Επίσης, ο προσδιορισμός αυτός προεγχειρητικά είναι απαραίτητος για την επιλογή των βέλτιστων θέσεων και κλίσεων εμφύτευσης όπως, επίσης, και για την επιλογή του εμφυτεύματος με το κατάλληλο μήκος και εύρος.
Οι τεχνικές που παρουσιάζονται είναι οι περιακρορριζικές ακτινογραφίες (συμβατικές και ψηφιακές), η πανοραμική ακτινογραφία, η πλάγια κεφαλομετρική, η συμβατική τομογραφία, η αξονική και η μαγνητική τομογραφία.
Συμπερασματικά, αναδεικνύονται τα κριτήρια επιλογής του κατάλληλου διαγνωστικού μέσου για κάθε περίπτωση που είναι το διαγνωστικό κέρδος, η επιβάρυνση από την ακτινοβολία, η ακρίβεια των μετρήσεων, το πόσο προσβάσιμη είναι η κάθε μέθοδος και το οικονομικό κόστος.
ΛEΞEIΣ KΛEIΔIA: Προεγχειρητικός έλεγχος εμφυτευμάτων, αξονική, μαγνητική τομογραφία