Α. Βέης, Α. Τσίρλης, Ν. Τσουκαλάς, Ν. Παρίσης, Μ. Ζουλιανίτη
ΣΤΟΜΑ 2005;33(4):263-274
ΣΚΟΠΟΣ: Οι περισσότερο εφαρμοσμένες τεχνικές για την ανύψωση του εδάφους του ιγμόρειου άντρου είναι η διάνοιξη παρειακού οστικού παράθυρου και η τεχνική των οστεοτόμων. Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η σύγκριση με κλινικά και ακτινογραφικά κριτήρια του ποσοστού επιτυχίας και της γραμμικής ανύψωσης εδάφους του ιγμόρειου άντρου της τεχνικής των οστεοτόμων με την τεχνική του παρειακού οστικού παράθυρου, όταν χρησιμοποιούνται ως οστικά μοσχεύματα το φυσικό ανόργανο οστό (Bio-Oss®) και η βιοενεργός ύαλος (Biogran®).
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: Μελλοντική τυχαία δοκιμασία τεχνικών και υλικών.
ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ: Η έρευνα έλαβε χώρα την πρόσφατη τετραετία στην κλινική του εργαστηρίου της Οδοφατνιακής Χειρουργικής.
ΑΤΟΜΑ, ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ0ΟΔΟΙ: Η μελέτη περιέλαβε 38 περιπτώσεις ανύψωσης με την τεχνική του «παράθυρου» με σύγχρονη τοποθέτηση 85 εμφυτευμάτων (ομάδα Α: 41 εμφυτεύματα Osseotite®, 32 εμφυτεύματα Frialit® και 8 εμφυτεύματα Bicon®) και 15 περιπτώσεις ανύψωσης με την τεχνική των οστεοτόμων με σύγχρονη τοποθέτηση 18 εμφυτευμάτων Osseotite® (ομάδα Β). Σε 23 περιπτώσεις της ομάδας Α (υπο-ομάδα Α1) χρησιμοποιήθηκε Biogran®, ενώ στις υπόλοιπες 15 περιπτώσεις (υπο-ομάδα Α2) χρησιμοποιήθηκε Bio-Oss®.
ΚΥΡΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ: Σε όλες τις περιπτώσεις μετρήθηκε ποσοστό επιτυχίας με κλινικά και ακτινογραφικά κριτήρια, το αρχικό και το τελικό γραμμικό ύψος ανύψωσης του εδάφους του ιγμόρειου άντρου.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα αποτελέσματα έδειξαν ποσοστά επιτυχίας 95,3% για τις τεχνικές παρειακού παράθυρου και 93,4% για τις τεχνικές με οστεοτόμους σε χρόνο ελέγχου 8 και 6 μήνες αντίστοιχα. Διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των τιμών της γραμμικής αρχικής και τελικής ανύψωσης του εδάφους του ιγμόρειου για όλες τις τεχνικές (Biogran®: Ρ=0,00125, Bio- Oss®: Ρ=0.00161, Οστεοτόμοι: Ρ=0,00041) Τα δύο οστικά μοσχεύματα σε συνδυασμό με τις τεχνικές του παρειακού οστικού παράθυρου δεν παρουσίασαν σημαντική διαφορά ως προς το τελικό ύψος ανύψωσης (Ρ=0,857), ενώ υπερτερούσαν σημαντικά συγκριτικά με την τεχνική των οστεοτόμων (BiogranS-οστεοτόμοι: Ρ=0,000079, Bio-Oss®-οστεοτόμοι: Ρ=0.000132).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Τα δύο οστικά μοσχεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν παρέχοντας ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η τεχνική των οστεοτόμων προτείνεται για μικρού βεληνεκούς ανυψώσεις του εδάφους του ιγμόρειου άντρου, ενώ για μεγαλύτερες προτείνεται η τεχνική του οστικού παράθυρου.
ΛEΞEIΣ KΛEIΔIA: Ανύψωση εδάφους ιγμόρειου άντρου, Biogran, Bio-Oss, Οστεοτόμοι, Οστικό παράθυρο