Γ. ΚΑΛΤΣΙΔΗΣ, Μ. ΚΟΚΟΤΗ
Εργαστήριο Ακίνητης Προσθετικής και Προσθετικής Εμφυτευματολογίας, Οδοντιατρική Σχολή, Α.Π.Θ.
ΣΤΟΜΑ 2009;37(4):301-306
Η τήξη και η χύτευση των αργυροπαλλαδιούχων κραμάτων αποτελεί σημαντική παράμετρο εκδήλωσης της βιολογικής συμπεριφοράς και των μηχανικών τους ιδιοτήτων.
Σκοπός της πειραματικής αυτής μελέτης ήταν η διερεύνηση της επίδρασης του εργαστηριακού σταδίου της τήξης με φλόγα και της χύτευσης με φυγοκεντρική μηχανή στην εξωτερική μορφολογία και την επιφανειακή σύσταση χυτών που κατασκευάστηκαν από αργυροπαλλαδιούχα κράματα.
Η μεθοδολογία περιελάμβανε την κατασκευή δοκιμίων τύπου MOD, από τρία διαφορετικά κράματα, τη στερεοσκοπική εξέταση, την εξέταση με ηλεκτρονική μικροσκοπία σάρωσης (SEM), καθώς και τον καθορισμό της επιφανειακής σύστασης των δοκιμίων με στοιχειακή μικροανάλυση (EDS).
Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
Η επιφανειακή σύσταση και των τριών κραμάτων που χρησιμοποιήθηκαν διαφέρει από την αρχική σύστασή τους πριν από τη χύτευση.
Αργυροπαλλαδιούχα κράματα που στη σύνθεσή τους περιέχουν Au δίνουν καλύτερες και πιο ομοιογενείς επιφάνειες χυτών με μικρότερο μέγεθος πόρων και επιφανειακή σύσταση που προσομοιάζει περισσότερο με την αρχική σύσταση του κράματος.
ΛEΞEIΣ KΛEIΔIA: Αργυροπαλλαδιούχα κράματα, χύτευση, επιφανειακός έλεγχος, σύσταση, μορφολογία